Home / Reparatii Diverse / Placa video laptop

Placa video laptop

      Laptopurile au mai multe tipuri de placi video in functie de modul cum acestea sunt implementate hardware.

      Am sa incerc sa descriu mai jos, aleatoriu, aceste placi video pentru laptop:

1. Placa video dedicata, aceasta poate fi:

– placa video dedicata si separata din punct de vedere hardware, adica chipsetul video este pe o placa separata care se ataseaza la placa de baza.

– placa video dedicata, dar integrata in placa de baza, adica chipsetul video este lipit pe placa de baza

2. Placa video integrata, aceasta poate fi:

– placa video integrata in chipsetul de northbrige

– placa video integrata in procesor

      Atata timp cat un laptop este curatat periodic de praf si verificate componentele care asigura racirea placii video, nu aveti de ce sa va faceti griji ca vor aparea defecte la aceste componente.

      Cel mai des in service ajung laptopurile la care nu s-a facut o curarare a sistemului de racire de foarte mult timp, sau laptopul este folosit frecvent in medii cu mult praf.

      Supraincalzirea pe termen indelungat duce la defectarea placii video, prin ruperea legaturilor dintre chipset si placa si formarea de oxid in locul unde legatura s-a rupt,  efectele pot fi:

– linii pe display, de regula verticale, unele poti fi si de la display defect

– patratele pe display care respecta un anumit model

– lipsa semnalului video, pe cel putin una dintre iesirile video

      Procedura de reparare a placii video la laptopuri se numeste rework.

      Prin rework chipsetul video se dezlipeste de pe placa de baza, se curata de fludor si oxid, dupa acesta prin operatia de reball se pun bile pe chip, daca acesta nu este si el defect, si se relipeste pe placa, daca chipsetul este defect acesta se schimba.

      Pentru aceasta operatie este necesara o statie de lipit profesionala cu infrarosu, bile, site, flux si foarte multa indemanare si experienta, din fericire la mine gasiti toate acestea.

P.S.: In multe cazuri lipsa semnalului video este pus pe seama acestui defect, dar dupa o diagnosticare corecta am descoperit ca defectul poate fi dat de circuitul de alimentare al chipsetului, BIOS corupt, display defect, memorii RAM defecte, memorii GPU (video) defecte.