Home / Service Laptop / Rescriere BIOS defect, corupt, deparolare laptop

Rescriere BIOS defect, corupt, deparolare laptop

BIOS-ul este softul de baza in orice laptop sau calculator. Defectarea BIOS-ului face ca laptop-ul sa nu functioneze corect sau deloc.
Am intalnit multe defecte la laptop-uri in care se da vina pe: placa de baza, placa video, display, baterie, incarcator, hard disk, dar adevaratul vinovat este softul din BIOS*, UEFI** si/sau KBC*** (in unele cazuri) sau chiar chipul care stocheza aceaste informatii.

Erorile din BIOS pot duce la nefunctionarea laptop-ului sau functionarea partiala sau defectuoasa.

In majoritatea cazurilor intalnite laptop-ul nu mai porneste sau daca porneste nu are semnal video, ceea ce face imposibila updatarea sau rescrierea BIOS-ului de catre utilizator. In acest caz, laptop-ul trebuie dezmembrat partial sau total in functie de locul unde se afla chipul de BIOS si de la caz la caz, se scrie direct pe placa sau se rescrie in programator sau se schimba chipul de BIOS cu un altul nou scris.

Parolele de pe BIOS in trecut se stergeau prin simpla deconectare a bateriei de BIOS, acum se sterg doar prin rescrierea BIOS-ului.

Defecte intalnite cauzate de BIOS corupt:

 

  • laptop-ul nu incarca, nu porneste – la o verificare si masurare atenta a tensiunilor si semnalelor pe placa de baza se observa ca toate sunt in regula, dupa rescrierea BIOS-ului totul revine la normal
  • laptop-ul porneste, dar nu afiseaza nimic – in prima faza toti cred ca este defect chipul video, dar dupa verificari se constata ca defectul este in softul din BIOS
  • laptop-ul nu acceseaza hard diskul – acest defect se poate remedia cu utilitarul din BIOS la unele firme de laptopuri
  • alte defecte intalnite: tastatura nu functioneaza, nu incarca bateria, nu functioneaza USBurile (aici pot sa fie de vina si driverele din sistemul de operare) BIOS si/sau KBC corupt(e)

Mai multe detalii gasiti si pe site-ul partener:

Detalii deparolare BIOS

BIOS*   – Basic Input Output System

UEFI** – Unified Extensible Firmware Interface

KBC*** – Keyboard Battery Controller

Check Also

Reparatii Laptop-uri HP

Laptop-urile produse sub brandul HP sunt printre cele mai numeroase care ajung la mine in ...

Reparatii laptop-uri Acer

Laptop-urile produse de firma ACER sunt printre cele mai numeroase care ajung la mine in ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *